Vlinder Mee!

In België hebben ze het al jaren: de tuinvlindertelling. Maar vlinders houden zich natuurlijk niet aan landsgrenzen. Dit jaar gaan we daarom ook in Nederland meedoen. Op 1 en 2 augustus zal overal in Nederland en België goed gespeurd worden in duizenden tuinen. Alle waarnemingen kunnen worden doorgegeven op www.vlindermee.nl. En om het geheel nog feestelijker te maken, wordt de tuinvlindertelling op 31 juli geopend in de vlindertuin in Clinge.

De Vlinderstichting organiseert deze activiteit samen met Natuur & Zo, Natuur- en Milieu Educatie in Zeeuws Vlaanderen. De bedoeling van dit project is om alle vlinders in de tuin te tellen. Maar hoe werkt dat eigenlijk? En wat is het nut van vlinders tellen eigenlijk?

Vlinders tellen in je eigen tuin

Iedereen ziet wel eens vlinders in de tuin. Helaas gaat het de laatste jaren niet zo goed met de vlinders. Door de vlinders in je tuin te tellen, kan je meten hoe het met de natuur in je omgeving is gesteld. De Vlinderstichting maakt zich sterk voor de bescherming van vlinders. ,,Kennis over aantallen tuinvlinders zijn voor De Vlinderstichting zeer waardevol. Want dat bijzondere vlindersoorten het niet goed doen, wisten we al, maar meer en meer blijkt dat ook onze ‘gewone’ vlinders van tuinen nog steeds achteruitgaan. Deze kennis kunnen we weer gebruiken voor bescherming”, zegt Theo Verstrael, directeur van De Vlinderstichting. Door de gegevens door te geven aan De Vlinderstichting, kan je dus bijdragen aan bescherming van vlinders!

Hoe werkt het?

Meedoen is heel makkelijk: tijdens het telweekend op 1 en 2 augustus tel je de vlinders in je eigen tuin. Het maakt niet uit of je de vlinders op een bloem hebt gezien of fladderend door de lucht. Alle vlinders die je ziet tel je. Op de website www.vlindermee.nl kan je de vlinders die je in je tuin zag doorgeven. Voor mensen die de smaak te pakken hebben is er ook een mogelijkheid om maandelijkse teller te worden.